Tuesday, May 26

NOVEL BARU

hmmm... cti lma xtau nk wat apa.konon nk cr keja tp aku xcr2 ag.jd penganggur terhormat la.bosan pny pasal aku pon kuar la aloq staq.pusng2 nmpk la kdai buku.kononnya saja2 ja msuk tup2 nmpak novel baru aku pon tnpa membuang masa trus tuju ke situ la.pilih punya pilih 3 buah novel aku beli.pastu dalam masa 3 ari ja aku da bley abes baca.huhuhuhu..........bosan ag.aku pon kuar ag aloq staq.p bli ag.kali nie 1 buah je sbb aku da xda duet.mak aku da bebel sbb aku menghabiskan duet dia.huhuhu...cian mak aku...tp nk wat cmne...huhuuhu...tp aku da jnji.2 aku pnjm je..nnt aku byr blik...ngeeee......

Monday, May 18

AKU YANG TENSION

Ya Allah...bosannya dok umah.tiap-tiap hari wat bnda yg sma ja.cmna la mak aku jd suri rumah tangga sepenuh masa.bosan gila aku jadi penganggur ni. nak keja tp dapt jauh sgt la plak.huh!!!xtaulah apa mber2 aku wat skrg.ntah ada yg da keja.bru ja cti tp aku da rndu da.huhuhuhu..aku cma hrap kami xptus kwn la. tuk kwn2 aku yg ada bkak blog nie...sms la kalo ada apa2....
AKU SAYANG KORANG SUME!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, April 5

Mungkinkah Nanti....

Terlalu sukar
Untuk ku singkirkan
Cinta pabila kasih
Menggamit rasa
Dan malam resah semakin gelisah
Kata pujangga
Sukar dimengerti
Cinta semakin membenci
Semakin kasih
Dan luruhlah hati
Pada kekasih
Bagaimana mungkin aku menghindari
Sebuah kerinduan mula berputik di hati
Mungkinkah nanti
Hatiku akan disakiti
Bila aku berkasih denganmu
Mungkinkah nanti
Hatiku akan dilukai
Ketika cinta hanyalah padamu
Biarkanlah takdir nanti
Akan menentukannya
Ku kan berdoa agar dirahmatiNya

CinTa InTerNeT

hmmm...cinta internet...cinta alam maya...kekal atau tidak???ada sesetengah org ckap..kekal..ada sesetengah pndpt ckap tak..bagi aku..terpulang pd setiap individu 2 sendiri...cinta pndg pertama pon lom tentu lagi kekal kalau xda kesetiaan dlm diri msg2...tepuk dada tanya hati...cinta alam maya ni...byk la risikonya...huhuhu...(cam pakar motivasi lak)...tp ada sesetgh kekal ja hbngannya..hmmm...susah nk ckap bila melibatkan soal hati n perasaan...cuma yg aku tau..terimalah pasangan seadanya sebab dr mana sekalipun cinta 2 hadir..kalau hati tak terima..perpisahan jgak yang akan berlaku...

Hanya Padamu

aku suka lagu dr kumpulan Qiara nie..."Hanya Padamu"...dlu aku bkn lyn sgt lagu2 cmni..ntah napa ntah sejak akhir2 nie jd cam minah jiwang la pulak..hehehe..tp aku peduli apa...

hanya padamu
kuserahkan segalanya
kau bertakhta di nurani
anggun cinta mu abadi
hanya padamu
pertama dan yang terakhir
pohon cintaku merendang
disirami kasih suci
c/o jiwaku dipalu
gemersik tak terkata
hampir kuterlena
dalam belaianmu
cintamu selembut sutera
menjadi saksi kasihku
tiada dua hanyalah satu
kau yang kucintai
sekelumit cinta sekurun kerinduan
kutempuhi ranjau duka
membara sehangat api
terhapus sepi dihatiku
seulas bibirmu kelu tidak berkata
namun ada sesuatu
berkisar dari matamu
terpancar cinta yang sejati
awan yang berarak
saujana membiru
cerahlah wajahmu
dirimba sendaku
menjadi hamparan cinta suci

kalo aku wat keja smbil dgr lagu nie..mst la mulut aku terikot2 skali nyanyi...hehehehe...jiwangkah aku????

jusco oh jusco

citer nie berlaku masa aku sem 4 kot...kalo xclap la...kejadian nie terjadi antara aku...mira dan cikpah...hehehe...kenangan kami bertiga...kenangan pahit maung kami bersama...begini alkisahnya...ari 2...kami ber3 nie kononnya rncg nk g shpg kn JJ balakong...kononnya la...selalunya yg kaki jalan nie aku ngan mira ja...cmna ntah ari 2 cikpah pon nk join...kami dua on ja....nk d jadikan cerita..selalunya aku ngan mira g naik bas rapid T416...berhensti kt dpan mines n then amik bas lain...ntah cmna ntah pagi tu kami naik bas U41...hehhehhe...aku ngan mira nie penuh yakinla...especially si mira la sbb dia org cni...kami pn naik...aku ngan mira da plik...nape bas menghala ke KL sdgkan kami nk g Balakong ja...org mkin rmai dlm bas..perot aku da mendedangkan lagu rancak dah...mula2 slow ja mkin lama mkin kuat perot aku bunyi menandakan aku da lapar..kami diam ja...xckap kt cikpah...tkot die bsg...last2...nak kami smpi kt CM...gila la...pny la jauh jalan..kami tron dr baz sbb bas 2 xjln ag...kami pon merayap la cr tmpt mkn..last2 jmpa MCd..melantak kt MCd dlu la..pas2 kami pon amek bas yg sma..U41..ingat bas 2 nk g la balakong...tup2 smpi blik kt stesen komuter serdang...aduh!!!xkn g KL semata-mata nk mkan MCd ja..kalo nk mkn MCd..kt sri serdang pon ada...tgk muka cikpah da lain..huhuhu..last2 kami amik bas T416 g mines...dr mines amik bas lain..n akhirnya kami da smpi d JJ balakong..pd hal dlm ms setengah jam pon da bley smpi..d sbbkan clap naik bas...dkt 2 jam bru nk smpi...xbley lupa tol aku peristiwa ari 2..ingt2 blik..nk tergelak pon ada...tuk cikpah jgn mrah aku eh....hehehehe

Wednesday, April 1

KeinGinaN YanG Tak TeRcAPai

hmmm...smlm ntah nape..aku teringin sgt nk mkn char kuehteow...tp aku than je la..xkan aku nak heboh lak..kang ada mulut2 yg ckap bkn2..aku bkan ape..nk kurangkan dos2 org yg cm 2...mlm 2 dlm kul 8 lebey...aku g lepak kt bilik cikpah...nk wat blog nie la sbb tenet kt blik aku 2 slow nk mampus...aku ckap kt die yg aku teringin nk mkn char kuehteow...tup..tup...die ajak aku g mkn kt Padang ngan Kak Lin...mula2 aku xnk..pas2 cikpah tny..nk mkn char kuehteow x...aku pun ape ag...trus naik blik aku la..kt blok kenanga 2..naik salin bju...hehehe...samapi je kat kedai tu..ramai jugak org..aku pun ngan smgt order la char kueh teow...dan jwpn yg menyedihkan tuk kau...char kueh teow dah ABES...TIDAK!!!!!!!!!!musnah keinginan aku...aku xdpt nk mkn char kueh teow..huhuhu..sedey tol la...

PART AKHIR....

Hmmm...apa lagi yang aku nak coretkan eh???hah...ada satu lagi...da 2 minggu berturt kami g kelas amali malam-malam tu berjalan kai...sakitnya hati...ada skali tu da la dengan hujan renyai-renyai...huhu..nak tak nak terpaksa kena jalan juga la...dah tu masa nak balik..kami tau dah..memang bas fakulti takkan datangnya...pastu..kami mintak la nak tumpang bas kolej belakang..bley pulak pakcik tak bagi kami naik...semua dah nai angin la time tu...uhuhuh...tapi nasib baik ada pakcik bas yang bawak bas akademik area bagi kami naik bas sampai kat dalam pastu tukar amek bas kolej pulak...memang dugaan tol...

Time kelas amali minggu-minggu akhir ni...aku suka time buat blog...masa buat website...aku tak suka sebab aku tak reti...buat blog nie lebih kurang macam main friendster,tegged, facebook dan macam-macam lagi la...Cuma kena rajin explore je la..blog aku nie pun entah apa-apa...tapi belajar-belajar buat la...kalau tak belajar...bila lagi nak pandai..hehehe...

Buat kawan-kawan aku cikpah,zura,nad,ecah,okina,mira,tengku mira,madiah..dan yang lain-lain yang aku tak sebut nama tu...tima kasih sangat-sangat atas tunjuk ajar korang semua...aku nak cakap kat sini,tanpa bantuan korang semua...tentu tak berjalan kerja-kerja aku..tima kasih sangat-sangat..buat cikpah..tima kasih sangat..hang banyak tolong aku sepanjang sem ni...tima kasih sangat-sangat..(loghat utara la pulak)...hehehe..

Buat ibunda Dr. Normaliza...terima kasih atas ilmu yang dicurahkan.. Dr. la pensyarah yang paling sempoi yang pernah saya jumpa..ikhlas dari hati saya...saya memang enjoy dalam kelas Dr...banyak benda yang dapat sy belajar...buat Dr Arbai’e...walaupun hanya 2 kali Dr masuk ngajar dalam kelas Bahasa dan Multimedia..tapi kesannya sangat besar..baru sekarang saya nampak peluang pekerjaan yang luas...terima kasih banyak2...

Buat Cik Nurul...tima kasih atas tunjuk ajar Cik Nurul sepanjang mengendalikan kelas amali group 1...Cik Nurul bersebar dengan karenah kamiyang seramai 30 orang tu..tima kasih sangat-sangat..buat Cik Alia...terima kasih atas tunjuk ajar yang dah diberikan..

Sekian...selesai sudah sepanjang 1 sem aku ambik subjek Bahasa dan Multimedia ni...(BBM3410)....

I'M YOURS




aku suke lagu ni...suke sgt.

PART 5

Hari ini dalam kelas bahasa multimedia...kami kena reka billboard...ala iklan yang besar-besar..yang selalu bley tengok kat tepi highway tu...kami kena iklankan benda yang takpernah diiklankan lagi...maknanya produk kami sendiri la..sebelum buat tu...kami kena tujuk draf kat Dr. Normaliza dulu...group aku buat tentang lampu...hehehe...kena 6 page size A4...kami pun mula la mereka...bentuk lampu tu berjenis-jenis...hehehe.....nasib baik draf awal kami diluluskan oleh Dr. Normaliza. Ada group yang tak lepas permission dr Dr. Normaliza.....

Hari tu kira okay la kami buat tugasan tu...dapat siapkan dalam masa yang ditetapkan...tak ada la kelam kabut cam tugasan-tugasan yang lepas...hehehe...nie last tugasan kami dalam kelas sebelum last assigment...iaitu g berbakti kat umah anak yatim..hehehe...ingat senang ke???banyak benda nak kena fikirkan..takut juga proposal kami ditolak nanti...huhuhu...

14hb Mac 09, kami nak adakan program kat umah anak yatim Pernia, Cheras Baru...sebelum gi..kami kena jumpa Dr. Noramliza dulu...bukan main redah gi camtu ja...kami kena bentangkan proposal yang dah kami buat...apa aktiviti yang kami nak jalankan kat sana...seorang demi seorang kena cakap...terangkan tugas masing-masing bila g kat sana...aku ambik tuk ngajar budak-budak pra sekolah....senang sikit nak handle...kononnya je la..pada hal..Ya Rabbi...lagi susah rupanya...huhuhu...mula-mula kami nak g jumpa Dr. Normaliza pagi Khamis...tup-tup dia tak ada so kami jumpa dia Jumaat petang...kebetulan kami ada kelas amali ganti...mula-mula tu kami janji nak jumpa pukul 3...aku g asing ngan member-member aku...diaorang dah masuk dah jumpa Dr. Normaliza...aku yang terlambat...huhuhu..bila aku masuk ja...baru Dr. perasan yang ahli group kami tak mencukupi...sebenarnya bukan group aku ja tapi group Duo pun tak cukup jugak...dengan automatik dia tak nak berbincang...kena ahli cukup dulu baru dia nak berbincang...time tu rasa bersalahnya...mintak maaf kawan-kawan...sebab aku yang masuk dalam kelas tu...terus jadi camtu...petang tu masa dalam kelas amali..kami mintak keluar awal sebab nak g jumpa Dr. noramliza..sebab dia Cuma ada pukul 5 petang ja...bila ahli kumpulan masing-masing...dah cukup baru kami berkumpul kat depan bilik Dr...selesai la sesi perbincangan bersama Dr. Normaliza...esoknya kami dah nk g umah anak yatim tu...banyak lagi bneda yang tak setel..yang tak beli...dah la ngan aku ada test lagi malam tu...adoi la!!! Automatik aku rasa tension sangat...tension yang teramat sagat time...cam nk marah ja kat semua orang...

Malam tu lepas aku abes test...kami adakan last perjumpaan...briefing kali terakhir untuk hari esok...siapkan mana yang patut...kami ada la sediakan sikit cenderahati untuk anak-anak yatim kat sana...walaupun harganya tak seberapa...kami harap anak-anak yatim tu...akan ingat kehadiran kami di rumah Pernim tu..malam tu agak lewat jugak la tido...huhuhu...malam tu..balik ja dari bilik Zura...aku terus tido..bukan apa..aku takut aku tak terjaga ja...pukul 6.30 pagi keesokan harinya aku dah bangun...bersemangat tol..hehehe...lepas siap-siap semuanya aku pun turun tuggu kat bawah..tolong cikpah ambik nasik lemak yang kami tempah dr Wak Jas...bekal makanan untuk anak-anak yatim kat sana...

Dalam pukul 8 pagi kami mula gerak g sana....drive pun slow-slow ja sebab hujan turun pagi tu...lagi pun kami tak cam sangat jalan nak g rumah Pernim tu...tawakal ja supaya tak sesat...akhirnya kami sampai ke destinasi yang dituju...balik dari rumah anak yatim tu..kami kena siapkan slideshow....masa yang diberikan untuk slideshow tu...7 minit ja...

Kami buat tu guna video movie maker...memang menguji tahap kesabaran yang tiggi la...bila buat ja..bila add lagu or video..tak pun nk delete picture mana yang tak nak..mula la laptop hang...pastu automatik kena buat semula sebab tak sempat nak save...sedih tol la...dah akhirnya video kami tu siap juga....hehehe...memang puas hati walaupun cikpah yang banyak menyumbang tenaga..

to be continued...

LaGu TeMa:CinTa UnTuk Ain...hehehe

PART 4

Hmmm...apa lagi eh yg aku nak cerita..nak ikutkan banyak ag yang aku alami masa dalam kelas bahasa multimedia....kena marah...dan macam-macam ag..aku pun bukan ingat semua nak cerita setiap yang berlaku dalam kelas tu..ingat pun sikit-sikit je la...sorry kalau ada yang tertinggal...yg paling aku ingat la...ada 1 minggu tu...xingat bila..dia ada suruh kami bawa kamera ..bukan sebab nak ambik nota kat slideshow tp kami kena buat pelbagai gaya yang menunjukkan peribahasa melayu ataupun simpulan bahasa..pesan Dr Normaliza yang paling kelakar yang pernah aku dengar..kami semua tak boleh ambik gambar macam ambik gambar pasport...hehehe...satu kelas gelak bila dengar Dr.Normaliza pesan camtu...hehehe...Dr Normaliza ni tegas tapi suka buat lawak...kadang-kadang sakit perut bila dengar lawak dari dia..heheheh...Dr..jangan marah eh..

Ada 1 hari tu...geng budak lelaki datang kelas lambat..diaorang ingat Dr.Arbai’e yang ganti kelas hari tu sebab minggu sebelum tu Dr. Arbai’e yang masuk ngajar..dengan selambernya diaorang masuk kelas tup tup... Dr. Normaliza tercegat kat depan...apa lagi..kantoi la..muka yang lambat semstinya genr Single Is better tu...hahaha...sian kt diaorang hari tu...Dr. Normaliza bagi syarat..kalau nak duduk, kena bagi pantun yang dia tak pernah dengar kat mana-mana sebelum ni...macam-macam pantun yang kami semua dapat dengar..semua merepek ja..hehehe...akhirnya..semua pun dpt duduk juga...


Berbalik cerita yang kena tangkap gambar tu...tengah-tengah hari rembang...kami semua bergambar la...ada yag dekat tengah jalan...kat bawah pokok...yang tak tahannya ada jugak yang tangkap atas pokok...sanggup tu panjat pokok demi mendapatkan hasil kerja yang menuaskan hati...ish!! ish!! Ish!!! Anak didikan sape la ni ya...hehhehehe....hari tu kami tak habiskan pun sessi fotografi...sebab okina tak ada..nak tergelak pun ada tengok gelagat member-member aku yang lain..macam-macam aksi...orang lain trngok pun hairan...apa benda la budak-budak ni buat tengah-tengah hari buta ni...huhuhu...


Group kami sambung fotografi tu kat kolej je...sebab kami semua 1 kolej so senang la sikit...kami sambung fotografi tu hari khamis petang...tangkap gambar kat padnag melati....semua yang lalu lalang asyik tengok je aksi kami...hehehe...macam-macam gaya yang kami buat....terbaring la....terlentang la..melompat la...panjat poko pun ade...nad yang panjat sbb dia nie antara yang terkurus la dalam group aku...heheh...sorry nad..jgn mrah eh...


Hari tu napa entah...gambar yang kami tangkap tu tak memberi kepuasan...ada ja yang tak kena...pastu ari selasa minggu depan tu kami tangkap lagi sekali..kali memang memuaskan...ecah siap panjat pokok kelapa lagi walaupun tak tinggi pun dia panjat...hehehe..aku paling suka picture 2..nampak lain dari yang lain...malam tu kami berkumpul untuk buat slideshow...esoknya nak present kat dalam kelas....lewat jugak la tido malam tu...ciapkan slideshow tu...aku balik bilik dalam pukul 2 pagi la..takut nak balik lambat...tinggallah ecah ngan zura yang buat.....


Esok tu kami group 1st yang present...berdebar-debar nie...tup-tup...boleh pulak Dr. Normaliza tanya berapa minit slideshow kami tu..sebab sebelum nie dia ada pesan untuk buat 7 minit ja...kami semua gelabah la...sedangkan memang slideshow 7 minit cukup...takut juga kalau dia suruh stop...dr. Normaliza ni bukan boleh kira sangat..apa-apa ja mungkin terjadi so kami semua kena bersiap sedia...akhirnya presentation kami berjaya walaupun pada mulanya cuak jugak bila kena tegur camtu...hehehe...

Seperti biasa...bila ada kelas multimedia siangnya..malam mesti la ada kelas amali...malam tu Dr Normaliza datang buat spotcheck kalendar...huhuhu...terkejut jugak...tup tup...zuwara dengan epah pulak lambat..cmna la diaorang boleh lambat..tapi diaorang dok kat Kossas..berkemungkinan boleh terlepas bas...cian diaorang...kena berdiri kat depan tapi nasib baik tak lama...Dr. Normaliza pun check la one by one..dup..dup..jantung aku dah berdegup kencang ni...takut beb...bukan apa...hehhe...sampai la turn aku...huhuhu...takutnya time tu tapi nasib baik tak tersalah tekan...punya la banyak komen tentang kalendar aku...especially tentang kaler tulisan la...tak kena denga background...hehehe...so aku kena tukar la...tak apa la kan...teguran kan untuk menjadikan kita ang terbaik...macam-macam la teguran yang aku dapat...


Balik malam tu aku pun edit la kalendar aku tu...pastu aku siapkan sampai bulan 12...minggu depan dah nak kena kalendar tu...siap dengan print lagi...aku pun buat la dengan tekunnya..sampai lewat malam la jgak..akhirnya...kalendar aku ciap jgak,,aku dah tukar yang mn Dr.Normaliza cakap...aku berpuas hati la dengan hasil kerja tangan aku..


Hari ni kami diminta oleh Dr. Normaliza untuk bawak kertas lukisan..ngan kaler pensel...tak tau la nak buat apa...kadang-kadang aku rasa macam belajar kat tadika je..ye la..bawak kaler la..kertas luisan la,,,,gunting la..pastu duduk bersila ramai-ramai kat bawah pastu buat kerja..hehehe..tapi enjoy sangat bila kelas camtu...walaupun ada sedikit tekanan tapi enjoy...huhuhu...hari tu kami kena buat draf untuk satu majalah dan seperti biasa tajuk bagi setiap group tak boleh sama. Group aku buat tentang majalah wanita...hehehe...kami kan bakal golongan wanita...dalam majalah tu ada bahagian tip-tip penting...aksesori...dekorasi..dan macam-macam lagila tentang wanita ni...kami kena melukis..mewarna...hehehe...aku ni bab lukis melukis out sket...aku tak pandai..dari sekolah rendah sampai la menengah tak pernah melukis...last aku melukis masa darjah 4...so aku ni bahagian mewarna dan bagi info-info je...kalau bab kaler-kaler ni aku suka...hehehe...semua kerja yang Dr. Normaliza bagi..kami kena hantar kat bilik dia sebelum pukul 2...tu memang syarat biasa la..tugasan hari tu pun tak sempat jugak,...kelam kabut kami kaler bahagian belakang...hehehe tapi last-last siap jugak sebab buat kerja dalam satu pasukan...time tu bley la nampak tangan bersilang sana sini...nak tolong sesama kawan...


Malam tu entah apa la nasib malang kami semua...bas yanng nak gi fakulti tu lambat...selalunya pukul 7.40 malam bas tu dah jalan tapi hari tu 7.50 malam baru nak jalan...dah la tu pakcik tu asyik bergayut ja..geram tol aku time tu...da lambat dah nak gi kelas...cik pah selaku ketua untuk kelas amali pun gi la gtau pakcik tu yang kami ni dah lambat...dia boley selamber buat tak tau jer...ikutkan hati...dah gi bawk dah bus tu...nasib baik tak tau jer nk drive bas cmna...kami sampai kat makmal cyber 2 pukul 8.05 malam...sekali bukak pintu....tu dia...Cik Alia yang ada...apa lagi kami kena tahan la kat depan kelas..huhuhu..malang tol malam tu...


Cik Alia suruh kami bagi 15 alasan setiap orang dan alasan setiap seorang tak boley sama...dah la kami ramai...kalu 3 orang ka..okay la jgak...gasakla...aku berdiri kat pintu...aku,nad,ecah nagn mira berdiri sekali...yang si nad asyik buat lawak ja..sakit perut aku ngan gelagat si nad...lama la jugak kami berdiri kat depan tu...huhuhu...geram pun ada time tu....macam nak marah je time tu...bukan salah kami lambat...entah malang apa ntah dapat pakcik bas yang macam tu unutk malam tu...adoi la!!! Geramnya aku!!!...


Malam tu Cik Alia datang untuk last check kalendar ang kami buat sebelum gi print...lepas habis Cik Alia check yang lain...dia pun tanya la kami ni kenapa datang lambat..bila kami bagi alasan...dia tak caya...aduh!! sakitnya hati itme tu... sebelum-sebelum ni kami tak pernah lambat...geramnya time tu...mula-mua Cuma cikpah ngan zura yang bersuara...alih-alih dua orang tu ja yang boley duduk...ni tak bley jadi....kami semua pun apa lagi keluarkanlah hujah masing-masing...dan akhirnya kami dapat duduk...hehehe...sorry ya Cik Alia...mintak ampun..halalkan ilmu yang da di beri.. lepas tu je Cik Alia pun check la kalendar kami ni...dia suruh kami tunjuk kat Cin Nurul dlu sebelum gi print...ahh!!! sudah....


Nak dijadikan cerita...nak jumpa Cik Nurul..bermacam dugaan yang kami terpaksa tempuh...huhuuhu...sedih tol..mula-mula cikpah msg cakap Cik Nurul ada kat bilik Jumaat pagi..pastu cakap ada petang...pastu cakap ada hari Sabtu pulak...nak dijadikan cerita...hari Sabtu baru aku gi jumpa Cik Nurul...tup-tup...ecah msg yang kalendar Mira yang dia da ciapkan tu...dia gi delete...da la tak save dalam laptop...aduh!!! camna la bley jadi cmni...aku pun gi la bilik mira dulu.akhirnya tengah hari jugak la kami gi fakulti...gi jalan kaki pulak tu...tapi tak pe la..exercise sikit...hehehe..


Cari punya cari rupanya Cik Nurul ada kat Dewan Za’ba je pun...penat kami cari kt office..pastu tunjuk la kat dia.,..aku ingat da lepas..bley gi print..rupanya tak lepas...aduh!!!lagi banyak komplen dari Cik Nurul...aku kena repair ag aku punya kalendar..dugaan betul la..cam nak nangis jer time tu...balik dr fakulti...kami gi ss..beli makanan tengah hari kat sana...balik tu makan kat dataran tanjung dulu ngan ecah and mira..lepak-lepak kat bawah dlu..pastu baru aku naik...touch up ag aku punya kalendar..kalau bley nak siapkan hari tu jugak and gi print...tapi aku tak sempat tak siapkan...rupanya kedai tak bukak pun hari Sabtu tu...diaorang gi hari Ahad pagi...pun tak buka jugak...hari isnin..lepas kelas pukul 8..kami berkumpul ramai-ramai kat depan fakulti...tunggu bas rapid...kami gi print ramai-ramai...sampai ja kat kedai tu..kami tak payah cakap dah.cmna yang kami nak sebab orang kat kedai dah tau cmna kehendak Dr. Noramliza...punya la hebat...hehehehhe...sebelum print..tokey kedai tu check dlu kalendar kami...ikot size btol ke tak...ada jugak yang salah size...macam lela...tengku mira..nine...wani...cian diaorang...da la penat-penat buat..tengok-tengok salah size...kalau aku...sure tension giler time tu....tapi aku tangok diaorang steady ja...hehehe...salute la korang...
Akhirnya kalendar aku tu berjaya jugak...memang berpuas hati la...hehehe....aku submit kalendar aku tu hari rabu malam kat dalam kelas amali...malam tu kami belajar buat website...Ya Allah!! Aku tak paham langsung...memang aku failed la bab ni...serius aku cakap...walaupun aku dah tanya orang...tapi memang aku tek reti..huhuhu...dah la tuk siapkan website tu hanya 2 minggu ja...dan seperti yang dijangkakan...hasil kerja aku memang tak memuaskan hati langsung...tak tau nak cakap cmna...memang xpuas hati...huhuhuhu....sedih aku...


Dah la malam-malam kami asyik gi kelas jalan kaki ja...geram betul ngan pakcik bas tu...ntah dia gi mn ntah bawak bas tu...macam nak pancitkan je tayar bas tu...geramnya!!! tiap-tiap minggu lak tu...dah la nk gi fakulti bahasa moden tujalan gelap...takut juga..walaupun ramai-ramai tapi macam-macam bley berlaku...benda nak jadi kita tak tau...tension tol ngan bas nie...malam ja mesti buat hal...bley dikatakan dekat la jugak fakulti bahasa moden ngan kolej tapi keadaan jalan tu yang tak mengizinkan...sakit hati aku....huh!!! memang nak kena buat laporan la.

to be continued...

Hak Milik Aku


laptop aku....



pokok cactus kat umah



henset sony ericsson aku...



jam tangan yg paling aku sayang...

bila sudah bosan...

hmmm...bila dah bosan..mula la buka lagu kuat2..hehehe..tapi pakai earphone oke..aku menghormati orang lain..tambah2 rumet aku yang cukup sporting 2...hehehe..pas2 mulut nie mula la bergerak2 ikut nyanyi..kononnya nak jd penyanyi terkenal la tp aku tau suara aku xmerdu bak buluh perindu...so aku nyanyi untuk diri aku sendiri la...lagu yang aku wajib dgr lagu dr faizal tahir:coba n samapi syurga...aku xtau nape aku suke sgt lagu 2..mayb sbb liriknya yang penuh mkna yg mendalam...cewah!!! lagi 1 lagu yang aku wjb dengar lagu dr kumpulan spring:sejiwa...hehehe..layan jiwa...hahahaha...aku ni pun suka berkaraoke...hehehe..kalo da dpt mic..sush ler nak berhenti...kalo dah stat nyanyi pun sush nak stop...tp itulah aku..aku tetap aku..hehehe...sekian...wasalam..

SaMPai SYuRGa

PART 3

Macam biasa la hari Rabu mesti muncul juga setiap minggu..seperti biasa...pukul 11.30 pagi dah masuk dalam kelas..bukan apa...nak duduk depan..pergh!!!bangga tu kalau dapat duduk kat depan..dan seperti biasa..tempat duduk group aku (D’Lima) sentiasa di barisan hadapan...jam dalam kelas pun dah pukul 12..nak!!! muncullah Dr Normaliza... minggu ni pun kami belajaar macam biasa juga... pun macam biasa...sesi fotografi ambik nota....Dr Normaliza cakap lepas ni dia nak tanya soalan...so semuanya tekun la mendengar point-point penting...yang mana yang sempat salin..kitaorang salin..nanti bila lecterur tanya..xda la tercari-cari sangat dalam kamera tu..bukan apa..Dr Normaliza ni...kalau lambat..dia dah tak terima jawapan dan secara automatiknya kami takkan dapat markah...so kami semua kena cepat dan tangkas...dari satu slide ke sati slide dan berakhirlah kuliah untuk hari tu...dengan selambernya Dr Normaliza tutup slideshownya tu...so kami pun bersiap sedia untuk menjawab soalan yang bakal diajukan...Dr Normaliza panggil group by group..ahkhirnya gorup kami pun dipanggil..dengan cepat kami berenam pun bangun...yang jawabnya seorang ja..hehehe...dan group kami dapat jawab..fuh!!! lega...

Malam menjelma pula....aku seperti bersiap-siap nak pegi kelas amali..malam tu Cik Nuruk cakap kami kena buat kalendar...aku tak tau la guna software apa...kena gi kelas dulu baru tau camne cara nak buat kalendar tu....seperti biasa pukul 7.40..bus pun gerak dan kami minta pakcik bus tu berhenti kat depan sanggar bahasa...buat otai boleh..hehehe...

Dah masuk dalam makmal tu..semua ambik tempat duduk masing-masing...Cik Nurul dah sampai time tu... aku pun on pc..pastu buka internet..apa lagi kalau tak buka friendster...check ada komen baru ke tak...hehehe...bukan ngelat eh..buka kejap je...lepas tu Cik Nuruk bagi arahan suruh buka adobe photoshop...aku tau la sikit-sikit tentang adobe ni walaupun pada mulanya kau tak pandai nak guna camna..yang kau tau agak sukar la nak guna adobe ni tambah-tambah time nak crop pic..ye la..tangan keras lagi..kalau dah biasa buat...tangan nie senang la nak crop gambar tu...ni baru nak belajar...tak pe...aku akan belajar....

Mula-mula belajar basic je tentang adibe nie...camna nak buka layer baru..masukkan gambar...masukkan background..masukkan perkataan...kau pun belajar-belajar la buat...mula-mula tu yang aku ingat..aku mula belajar buat kotak-kotak kecik..yang berkaler-kaler...dan semestinya kaler pink la yang aku pillih..pink campur putih..kaler yang mendamaikan jiwa aku...yang aku inagt..malam tu aku tak buat mana pun..berjalan ke meja member-member ja lebih...hehehe...teruk kan aku ni..tapi aku bukan berjalan berborak tapi aku berjalan sebab nak belajar..ada sesetengah member aku tu dah expert..so kita kalau tak mahu sesat jalan..kena rajin bertanya la...aku ni bukan pandai sangat pun...kelas pun habis untuk malam tu...

Balik bilik...aku pun try la buat kalendar tu..tadi nak buat kat dalam kelas..tak ada bahan yang cukup..tak ada gambar menarik..malam tu pun aku terfikir-fikir la juga..aku nak buat gambar apa la untuk kalendar aku ni..hmmm... apa yang sesuai eh??? Langsung tak ada idea nak buat gambar apa lagi...last-last aku nampak katil tu macam memanggil-manggil aku je..hehehe...aku pun terus la melompat atas katil tu...tapi yang sedihnya..mata aku ni tak dapat nak lelap...aku pun bangun semual..ambik laptop letak kat atas katil...mula search internet..cari gambar-gambar menarik untuk kalendar aku tu...cari punya cari...last-last aku tertido kat depan laptop...

Hmm....hari ni hari Rabu...seperti biasa..kelas Bahasa Multimedia tak pernah batal...hehehe..ada niat nak ponteng la tu...hari tu masuk lambat sikit sebab pegi makan dulu kat kafe FBMK...dalam pukul 11.45 pagi baru masuk kelas..hari tu Dr Normaliza masuk kelas..bagi taklimat sikit tentang apa yang kami semua kena buat untuk hari tu...apa benda la pula nak kena buat sebab kami hanya diminta supaya bawa laptop dalam setiap group....kami semua dengar dengan teliiti...tekun ni...jangan main-main..tapi dalam haati tertanya-tanya tugas apa yang perlu kami buat...

Nah!!! Kami kena buat esei yang panjangnya 8 muka surat..tajuk dah disediakan oleh lecterur kesanyangan..sape lagi kalau bukan Dr. Normaliza...hehehe...masak-masak...dah la tengah hari..nak kena fikir buat esei la pula...dah tu kena hantar seperti biasa sebelum pukul dua...adoi la!!! Dengar ramai juga yang mengeluh..ye la 8 page dalam masa tak sampai 2 jam..memang dalam satu group ada 6 orang tapi tak aku rasakan macam satu bebanan la...dalam bgi idea memang ada tapi nak olah setiap idea dalam bentuk ayat dan menjadikan satu perenggan yang lengkap..memang sukar..susah sangat..otak macam beku semacam je...cik pak tunjukkan draf awal esei kumpulan kami...dr. Normaliza luluskan esei kami tu...

Time nak mengarang la pula...adoi la...punya la susah..tak ada idea langsung...nak siapkaan satu perenggan punya la lama..tapi group kami bernasib baik sebab ada 2 orang bawa laptop...zura ngan okina bawa...so cepat sikit menaipnya..aku dengan ecah mengarang atas kertas ja..tu pun punya lama nak siapkan...nad yang banyak tolong..ye la dia tu kan otak sempoi sikit..tambah-tambah group aku dapat tajuk ‘cerita binatang dan kanak-kanak’...apa lagi...nad lagi-lagi la mencurahkan ideanya yang gila-gila tu...siap serta dengan lagu wonderpets lagi..ala kartun yang popular kat tv9 tu..yang pukul 2.30 petang tu..hehehe...

Karang punya karang..kami tak sedar yang masa dah dekat nak abes...apalagi...kelas pun bising la...banyak group ag yang tak siap rupanya termasuklah group aku..semua dah gelabah dah...tambah-tambah group aku sebab baru 6 muka surat...huhuhu..pastu kami tgk kat ats whiteboard ada arahan Dr Normaliza yang mengatakan kami boleh hantar sebelum pukul 2.15 petang...lega sikit...kami terpaksa keluar dari bilik tu sebab pukul 2 ada kelas lain yang nak masuk...kami sambung buat esei tu kat luar..dalam pukul 2.10..kerja kami tu tak siap ag.. baru 7 page..huhuhu..semua dah bising...nak tak nak kami buat kesimpulan and then hantar...pastu...yang geramnay..wireless lak buat hal....dah la kena hantar melaui emel...pastu kami tak tau sama nak hantar cmna...hehehehe...tapi akhirnya kami berjaya juga hantar assigment tu...bila tanya group lain..ramai juga yang tak siap 8 page...tawakkal je la...Dr mintak maaf banyak-banyak ye..

Malam tu kelas amali berjalan seperti biasa...kami buat kerja kami macam biasa..aku still tak nampak ag apa yang aku nak buat dengan kalendar ni..orang cakap blurr ag la...aku pun mula la berjalan ari satu meja ke satu meja...hehhehe...bukan berjalan saja ye,,,berjalan tengok kalendar orang lain...majoriti letak gambar sendiri...aku pun terfikir...kenapa tak letak ja muka sendiri...kalendar tu hak diri sendiri...sapa lagi yang nal buat kalendar yang letak muka kita sendiri kalu bukan diri sendiri???so tanpa membuang masa aku pun balik la tempat aku..mula la nak buat...aku mula nak crop picture aku...mula-mula tak reti la...asyik salah je..asyik terlebih dari garisan sepatutnya je...da tu punya la buruk aku crop benda alah tu...aduhai..memang menguji kesabaran sebagai seorang manusia...kalau tak ada kesabaran...memang aku tak buat dah...hehehe..maybe sebab fikirkan tu assigment kot...so aku redah je la...dari tak ada idea..mencurah-curah lak idea aku...hehehe...

Balik kolej malam tu...aku sambung buat kat bilik...Cik Nurul cakap next week dia nak tengok sampai bulan 7...malam tu aku buat sampai bulan 9...terlebih rajin..nanti touch up ja kalau rasa kat mana yg kurang...rasa best pulak buat tu...hehehe..aku buat sampai pagi..tak sedar langsung...tiba-tiba ja dengar azan subuh...terkejut jugak aku...tapi nasib baik..aku tak ada kelas hari khamis...lepas subuh aku pun tido...

to be continued

Formula Pemakan Genius

"Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsia keajaiban daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitab tradisional dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Ara! b dan umat Islam sendiri. Namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk mengetengahkan kembali kepada umum. Sekarang semacam ada kecenderungan di kalangan ilmuan Islam dan bukan Islam untuk mengkaji dan menguji keabsahan formula ini.

Ini didorong oleh penemuan - penemuan saintifik yang membuktikan kebenarannya, khususnya terhadap susu, madu dan telur. Berikut adalah formula pemakanan genius - genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan :

1) MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai "shifa'" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat", dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, "Siapa ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu". Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit - penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya !

2) KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

CARA MAKAN :
i)Menghadap Kiblat
ii)Baca "Bismillah" dan selawat ke atas nabi (3 kali)
iii)Baca doa penerang hati
iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.
v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

3) SUSU SEGAR
Susu berguna untk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasullullah s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri - biri dan lembu yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.

CARA MINUM :
i)Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam
ii)Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullah s.a.w

4) TELUR
Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli - ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Sabda Nabi s.a.w, "Sesungguhnya seorang nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia)lemah badan. Maka Allah s.w.t memerintahkannya supaya memakan telur". Telur terutama telur kuning, berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.

5) HALIA
Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis - manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula.

CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.

6) LIMAU OREN
Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau - limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.

7) BUAH DELIMA
Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari."

8) DAGING BURUNG MERPATI
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak - kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak - kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.

9) OTAK AYAM
Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.

10) DAGING AYAM
Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a meriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.

11) DAGING BIRI-BIRI
Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

12) HATI
Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

13) KEKACANG
Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.

14) BUAH BADAM
Untuk meningkatkan kecerdasan.

15) ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS)
Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedai runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu.

16) KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/kundar)
Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.

17) BUNGA KOBIS
Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.

18) BUNGA CENGKEH
Ditumbuk sehingga halus lalu diamakn sedikit sahaja.

19) LABU
Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w., "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata, "Jika kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal.

20) BUAH KEDEKAI (MAJALAWI)
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

21) MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

22) SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu meningkatkan akal dan memori

Tingkah Laku Mengikut Bulan Islam

MUHARRAM
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak
mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik,
dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada
padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

SAFAR
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu
mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya
akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia
melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan
mendatangkan hasil.

RABIULAWAL
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang
berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat
negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

RABIULAKHIR
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah,
buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya
menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam
mendidiknya.

JAMADIL AWAL
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad,
kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu,
keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui
kegagalan juga.

JAMADIL AKHIR
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya.
Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya,
tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah.
Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah
sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia
akan menyenangkan kedua orang tuanya.

REJAB
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan
baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa,
dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak
berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat
dan sentosa.

SYA'ABAN
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus.
Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan.
Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa
dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya danmudah mendapat
rezeki.

RAMADHAN
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang
dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu
selamat.\

SYAWAL
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang
lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah
mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak
kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu
bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

ZULKAEDAH
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi
buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan
mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak
berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak
tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

ZULHIJJAH
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering
mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya,
kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak
dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk
perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang
pertimbangan

Hasil Karya Aku

Pengemis Kecil

Pada suatu sudut sepi
terdampar tubuh kecil
berlantaikan tanah
berbumbungkan langit
berbaju lusuh
berseluar koyak
hidupnya hanyalah di situ.

pada suatu sudut sepi
terdampar tubuh kecil
menadah tangan menagih simpati
untuk dapatkan sesuap nasi
andai ada yang simpati.

pada suatu sudut sepi
terdampar tubuh kecil
merenung masa hadapan sendiri
sampai bila hidup begini.



Kepada-Mu

Sekuntum doa kupanjatkan
dengankanlah permintaan hati
yang teraniaya ini
dan berikanlah aku erti hidup
yang terhempas
yang terlepas.

sekuntum doa kumohon
memohon keampunan-Mu
dari noda-noda hitam
yang membaluti tubuh ini
yang mencengkam hati ini.

aku insanmu yg lemah
yang kerdil
acap kali ulangi kesilapan
aku memohon
kepada-Mu
peliharalah jiwa ini dari kemungkaran.



Cerita Satu Malam

Angin malam menghembus lembut
wajah-wajah basah kehangatan
saat tidur yang berwajah ngeri
mungkin esok akan berulang cerita yang sama.

dalam tahmid dan doa
memohon agar jauh dari malapetaka
dalam dada ada darah yang hangat mengalir
persetan pada terjahan senjata neraka
anak kecil menangis sini sana
dalam pelukan si ibu
sambil berlari selamatkan diri.

dan genggaman itu ada cahaya semangat
dalam doa ada seribu hikmat.

musibah terus menimpa
sekelip mata musnah segalanya
tiada lagi seruan membela
mereka membisu
mereka tidak lagi mengerti
tetapi perjuangan harus diteruskan
kerana kita hidup hanya sekali.



Sahabatku

Sahabatku
saat aku pergi
hidupku sunyi
hidupku bagaikan terhenti
tanpa dirimu di sisi.

Sahabatku
kenangan kala kecil sering bermain dimindaku
berlarian di batas sawah
menangkap ikan-ikan sawah
berkejaran menangkap belalang kecil
dijadikan umpan kala memancing.

Sahabatku
aku rindu kepadamu
aku rindu kenangan dulu
aku rindu gelak tawamu
aku rindu semuanya.

Sahabatku
siang malam aku berdoa padamu
agar kau tenang di sana
agar kau ditempatkan bersama golongan mukmin
Amin.....
Amin.....
Ya rabbal a' lamin.......



Anakku

Anakku
saat itu tapak kakimu sebesar tapak tanganku
akan ku asuh agar kau jadi insan berguna
akan ku curahkan semua kasih sayangku
akan ku bimbing dirimu
menjadi anak yang soleh dan solehah

Anakku
engkau membesar dengan cepat
engkau sudah mampu bercakap
berlari
aku bahagia mempunyai anak secantikmu

Anakku
kini engkau telah meningkat dewasa
jangan kau lupa pada ibu tua ini
ibu tua yang susah payah membesarkanmu
ibu tua yang sanggup berjaga malam kala engkau sakit
ibu tua yang sanggup lakukan apa sahaj demi kebahagiaanmu

Anakku
ibumu kini sudah tua
ibumu ini rindu akan dirimu
sampai bila harus ibumu ini menanti kepulanganmu???
Pulanglah nak!!!
sebelum ibu menutup mata
untuk selama-lamanya




Sajak Karya Usman Awang

Ke Makam Bonda

Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

PART 2

Malam yang sama kami ada kelas amali yang pertama... kelas bermula pukul 8 di Makmal Cyber 2 kat Sanggar Bahasa... macam biasa juga.. kelas ni pun tak boleh lambat juga... aku group 1.. dikendalikan oleh Cik Nurul.. orangnya kecik ja... putih... he.. he.. he... orangnya pun baik.. cakap pun lembut ja... dalam kelas amali ni satu komputer setiap seorang... aku duduk meja nombor 12.. tempat tu tetap..tak boleh tukar-tukar.. tugasan kami yang first malam tu.. kami kena buat slideshow tentang isu-isu semasa... tajuk setiap seorang tak boleh sama.. sekali lagi aku gelabah...aku ni cepat gelabah sikit...aku gelabah bukan apa sbb aku tak tau nak buat tajuk apa...aku ni bukan kaki baca paper or tgk berita...2 la masalah aku... aku pun dengan pantasnya keluarkan henset dari poket seluar and then mula la menanya member-member aku...akhirnya aku pun dapat la tajuk yang aku nak buat.. isu panas...’Kekejaman di Palestin’...dapat ja tjuk trus aku cari gambar-gambar yang sesuai... sbb slideshow 2 cuma nak gambar-gambar je...

Sedar tak sedar dak pukul 9.45 mlm... Cik Nurul pun bagi arahan tuk shutdown pc...macam cepat ja masa berlalu hari tu... balik bilik aku pun sambung la cari gambar-gambar untuk slideshow aku...pastu aku pun tido....

Hari Rabu yang di tunggu tiba lagi..hehehe..hari ni tak ada buat aktiviti apa dalam kelas..Cuma ambik nota je...seperti biasa...satiap group kena bawa 1 kamera..bukan nak bergambar la....tapi nak ambik gambar nota yang ada kat dalam slide... Dr. Normaliza ni kuliah dia memang laju...tak sempatnya nak salin nota...so nak cepat..kena ambik gambar la...masa Dr Normaliza bagi kuliah...flash kamera asyik memancar ja kat depan...sekali aku tengok da macam artis pulak yang bagi kuliah hari tu...hehehe... Dr..jangan marah eh... mintak ampun... kelas habis awal hari tu (kalau tak silap aku la).... dengan gembiranya kami pun balik la ke kolej..bersiap sedia untuk amali malam tuu pulak...hehehe...

Lepas je sembahyang maghrib...aku terus pakai tudung sebab aku nie jenis yang bersiap lambat padahal bukan pakai make up pun...hehehe... dalam pukul 7.35 malam...aku pun turun la tunggu bus fakulti kat depan KC...tunggu dengan member-member yang lain... malam tu kami kena present slideshow yang kami kena buat minggu lepas...hehehe.dup..dup..dup...jantung aku berdegup kencang...gelabah...padahal tak payah cakap pun kat depan tu tapi aku still gelabah...gementar...berpeluh tangan aku...seram sejuk...aku ni berpenyakit rasanya...penyakit gemuruh...hehehe...aku turn yang ke-12..aku rasa masa berjalan cepat gila..dan.....giliran kau pun tiba...dup..dup..dup..member-member aku dah bising...kurang asam betul punya member..dah la aku gelabah...aku pun masukkanla pendrive kat dalam pc kat depan tu...takut juga bila aku buka slideshow tu tak ada lagu...aku tengok muka Cik Nurul kat belakang...dia senyum ja...bila aku click ja tuk slideshow...nah!!!lagu keinsafan bergema....semua member aku dah bising dalam kelas..diaorag cakap aku dah berubah la konon..time 2 malunya yang teramat sangat...hehehe...pada hal tak ada apa-apa pun...lepas turn aku..turn member-member aku yang lain pulak..seorang demi seorang present kat depan dan akhirnya cukuplah 30 orang present...kelas amali untuk malam tu pun habis.....kami pun balik kolej...macam biasa tunggu bus fakulti punya la lama dan akhirnya kami tumpang bus kolej belakang...nasib baik malam tu pakcik yang bawa bus tu baik...izinkan kami tumpang...bukan apa...ada sesetengah pemandu bus tu...tak kasi kami tumpang kononnya nanti bus penuh...alasan je tu...tima kasih pakcik bus yang baik hati.....

Okay tak pengalaman aku dalam kelas Bahasa Multimedia???ni baru sikit ja...aku ada banyak lagi cerita yang nak kongsi...macam-macam pengalaman yang aku tempuh...yang aku alami bersama rakan-rakan seperjuangan yang aku paling sayang...hehehe...

to be continued..

KeTikA dan KaLimaT>>>PART 1

Nama aku Noor Ainie bt Zakaria...member-member panggil aku Ain...aku student di UPM.aku ambik kos Bahasa dan Linguitik Melayu...aku berasal dari utara semenanjung...mana lagi kalu bukan Kedah..hehehe...oh!!! Kedah ku sayang...hehehe...sepanjang pengajian aku di UPM...aku tinggal di Kolej Tun Dr Ismail.maksudnya dah 3 tahun aku stay kat situ...dah macam-macam yang aku lalui sepanjang bergelar pelajar dan penghuni kolej KTDI...straight to the point...sebenarnya aku nak cerita pengalaman aku...kiranya bermacam-macamla yang aku nak ceritakan sepanjang 1 semester ni.tambah-tambah dalam kelas Bahasa Dalam Multimedia...ala...kelas Dr Normaliza tu...mesti korang nak tau tentang kisah aku kan... Kalau tak menarik, mintak maaf la. Harap semua enjoy baca kisah aku ni... He... He... He....

Hmmm… fisrt time dengar subjek Bahasa Dalam Multimedia, aku jadi gerun. Takut pun ada juga time tu. Ye la... Aku ni Cuma tau guna laptop ni pun tuk buat assigment, dengar lagu, tengok movie, main friendster, main tagged, main YM, search YOUTUBE, guna google, yahoo ja. Yang lain-lain ni aku tak pandai sangat.sikit-sikit boleh la...Tambahan pula dengar lecturer yang nak ngajar subjek ni punya la garang. Aku da jadi gabra. Orang kedah cakap gelabah biawak. Huhuhu.... Kelas hari first tu aku tak pi pun. Aku ni dah la malas nak pi kelas. Lepas tu member-member aku cakap kelas ni tak boleh ponteng kecuali kalau ada surat dari doktor. Lepas tu member aku cakap yang dalam kelas ni kena buat group. Satu group kena ada 6 orang. Kalau seorang tak pi kelas, effect satu group. Cik Pah cakap aku 1 group dengan dia. Dalam group tu ada Zura, Ecah, Okina, Nad, aku sendiri dan Cik Pah. Group kami dinamakan D’Lima... sedap tak nama tu??? Mesti la sedap kan??? Kan?? Kan???

Minggu kedua... kelas start macam biasa. First time dalam hidup aku, sepanjang 3 tahun kt UPM ni... student masuk lebih awal dari lecturer... lepas tu semua berebut-rebut nak duduk kat depan. Tak ketinggalan juga la ngan aku...he..he..he.. pun nk duduk di bahhagian depan juga pada hal dalam kelas-kelas lain...jangan harap la nak tengok muka aku kt depan... hati aku ni dah berdebar-debar... tertanya-tanya macam mana la rupa Dr Normaliza ni... member-member aku cakap dia ni garang... aku dah berpeluh kat tempat duduk aku tu walaupun bilik tu ada aircond. Dup...dup..dup.. jantung aku berdegup... mata aku asyik tengok jam je.. ternanti-nanti detik kul 12 tengah hari... cewah!!! Macam tunggu nk dinikahkan la pulak... lepas tu... pintu bilik pun terbukak..jeng!!! jeng!!! jeng!!! suspen sikit..

Muncullah orang yang ditunggu-tunggu... aku tengok ja muka Dr. Normaliza.. dari riak muka tak ada la garang mana pun... lega hati aku... he..he..he... aku tengok cara dia berpakian... fuh!!! Memang sempoi... simple but kemas.. aku suka camtu.. tak adala berserabut... senag nak bergerak.. mula-mula masuk, lecturer aku tu bagi la taklimat ringkas tentang kelas dia... dia tak nak ada student lambat... ponteng kelas... lepas tu dia ada terangkan sikit tentang kelas amali yang dikendalikan oleh Cik Alia dan Cik Nurul... lepas tu kelas pun bermulalah...

Ha... satu lagi lupa aku nak cakap... Dr Normaliza ni... kalau ada kerja yang dia nak buat dalam kelas... dia suka tampal notis kat board depan bilik dia.. so secara tak langsung memang kena lalu la depan bilik dia.. kot-kot ada benda yang nak kena bawa... tapi bilik dia tu dekat lokasi yang strategik.. kami panggil laluan tu highway lebuhraya utara selatan.. he.. he... he...

Okay... aku sambung cerita di dalam kelas pula...hari tu dia kami kena buat papan iklan... guna multing board size A4...kami pun mulalah bersila...mula keluarkan barang-barang kami bawa... ada bawak majalah...gunting..pisau...gam..sekali tengok macam budak-budak tadika pula... Dr Normaliza letakkan syarat... kerja yang kami buat tu mesti kemas dan bersih.. masa nak gam kat atas multing board tu kena pastikan tak ada gelembung-gelembung udara... memang kena teliti la buat kerja ni.. satu lagi syarat dia.. kena buat dalam group... masa dia bagi 2 jam... syarat yang paling utama sekali dia tak benarkan kaami guna sebarang pen sekali untuk tulis atas tu... so kami kena la gunting huruf-huruf yang ada kat dalam majalah tu...

Mula-mula buat pening la juga... kena cari iklan yang menepati ciri-ciri yang kami belajar.... helaian demi helaian kami cari.. akhirnya juma juga... aku tak pandai bab gunting-mengunting ni... bab-bab nie Ecah terror sebab dia cermat orangnya... bila dah jumpa iklan yang sesuai... aku bagi kat Ecah.. dia la tukang gunting dalam group kami... he... he... he... ecah....... jangan marah eh... tepi group kami ada group Single Is Better... yang tediri daripada pelajar-pelajar lelaki yang agak sengal... asyik bertekak ja dengan group tu..... single la konon padahal tak single pun... huhuhhuhu...

Hari tu aku rasa masa berjalan cepat sangat.. papan iklan tu kami kena hantar kat bilik Dr Normaliza sebelum pukul 2... time tu dah pukul 1.30.... banyak benda lagi yang tak dilekatkan... tambah-tambah muka depan iklan tu.. dah la kena lekat satu-satu huruf untuk nama kami dan nombor matrik... kami semua dah gelabah... kalau hantar lebih dari pukul 2... Dr Normaliza tak nak terima so dengan automatiknya kami akan dapat 0 untuk assigment tu... takutnya...jangan fikir lain eh... takut tak sempat hantar da.... dengan secepat mungkin kami buat kerja tu... tangan bersilang sana sini... badan berpeluh-peluh... sebab gelabah... dan akhirnya kami berjaya siapkan papan iklan tu... fuh!!! Lega.... lega sangat time... Cik Pah selaku leader dalam group kami dengan sepantas yang mungkin lari gi hantar kat dalam bilik Dr Noramaliza dan assigment kami tu di terima sebab tek lebih masa lagi.. Horay!!! Kami berjaya... berakhirlah sudah cerita untuk hari tu....

to be continued...

Seminar/Kursus/Konfrensi/Bengkel Yang Pernah Dihadiri Oleh Beliau

1. Seminar Penulisan Modul Program M.A. di Bagunan IDEAL, UPM, Serdang, pada 5-6 April 2000.

2. Pertemuan Sastera: Menemukan Usman Awang dengan Alexander Pushkin, Anjuran DBP dan Pusat Kebudayaan Rusia, Kuala Lumpur di Balai Seminar DBP pada 15.5.1999.

3. Ceramah Tentang Masyarakat Keturunan Melayu-Indonesia di Afrika Selatan (Cape Malays) oleh Tuan Ismail Petersen, di Dewan Kuliah Komunikasi, FBMK. UPM pada 26.5.1999.

4. Seminar Sehari Jabatan Linguistik IV di UKM, Bangi, pada 15.6. 1999.

5. Bengkel Adverba dalam Bahasa Melayu pada 17.6.1999 di Park Royal, Kuala Lumpur.

6. Ceramah Umum IKTBM, Dasar Bahasa Malaysia oleh Datuk Dr. Hassan Ahmad pada 17.6. 1999 di Balai Seminar, DBP, Kuala Lumpur.

7. Pelancaran buku antologi puisi Sumpah Setia Bahasa, pada 22.6. 1999 di Dewan Budaya, DBP, Kuala Lumpur.

8. Wacana Budaya: Transformasi Budaya pada Alaf Baru, pada 23 Jun 1999 di Dewan Budaya, DBP, Kuala Lumpur.

9. Diskusi Jejak Rapsodi Zaen Kasturi di Balai Seminar pada 26.6.1999, DBP, Kuala Lumpur.

10. Majlis Pelancaran Bulan Bahasa Dan Sastera Negara 1999 pada 10.9. 1999 di Hotel Istana, Kuala Lumpur.

11. Seminar Bulanan Sosiolinguistik di Jabatan Pengajian Melayu, Unibersiti Malaya, September 1999.

12. Kursus LOTUSUITE – ABC DAN LOTUS PRO 1,2,3 PADA 25-28 Oktober 1999.

13. Seminar Mini PLM, Bahasa Melayu Dalam Arus Perdana: Teori Linguistik Semasa, anjuran PLM dan JBM, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, pada 30.10.1999.

14. Bengkel Penulisan Modul Program Master Sastera (Bahasa Melayu) pada 11.11. 1999 di Dewan Persidangan IDEAL, UPM, Serdang, Selangor.

15. Majlis Malam Gema Senandung 111 di Panggung Percubaan, UPM, Serdang pada 1.12.1999.

16. Majlis Forum Dato’ Onn Jaafar dalam Memperjuangkan Maruah Bangsa di Dewan Persidangan Ideal, UPM, Serdang, Selangor, pada 6.12.1999.

17. Malam Puisi Berunsur Islam di UKM, Bangi, pada 18.12.1999.

18. Wacana Budaya, Bahasa dan Sastera di Sudut Penulis DBP, setiap bulan, tahun 2001.

19. Bengkel Jalinan Siswa USM-UPM di USM, Pulau Pinang pada 22.8.2002.

20. Bengkel Kurikulum anjuran Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi di Sentubong, Kucing, Sarawak pada bulan Mei 2001.

21. Seminar Sastera dan Budaya di Rumah Pena anjuran Gapena dan DBP membincangkan dua buah novel dan antologi puisi pada 3 November 2001.

22. Melafazkan tiga buah puisi di Majlis Ratib 1000 Syair di Rumah Gapena, Kuala Lumpur pada 2-3 November 2001.

23. Bengkel Penulisan Bahasa Melayu Untuk Tingkatan 5 bagi tahun 2004 sebanyak tiga kali, iaitu bulan Mc 2002 di port Dickson, bulan Jun 2002 di Hotel Purnama di Subang Jaya, dan bulan Disember 2002 di Langkawi.

24. Syarahan Perdana Kemerdekaan dengan Tajuk Di Sebalik Tabir Perjuangan Mencapai Kemerdekaan di Panggung Percubaan UPM, pada 14 Ogos 2002.

25. Seminar Dan Pameran Perubatan Melayu Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya pada 23-24 Ogos 2002.

26. Majlis Pertemuan Penulis Ilmiah Dewan Bahasa Dan Pustaka di Hotel Nikko, Kuala Lumpur pada 3 September 2002.

27. Mesyuarat Panel Penilai Hadiah Karya Kencana di Park Royal III, Hotel Park Royal, Kuala Lumpur, pada 17 September 2002.

28. Majlis Pelancaran Buku Barat-Timur dan Bom Atom di Hotel Palace of the Golden Horses, Seri Kembangan, Selangor pada 29 Oktober 2002.

29. Majlis Pelancaran Tatabahasa Bahasa Melayu Digital di Hotel Palace of The Golden Horses, Seri Kembangan, Selangor pada 30 oktober 2002.

30. Festival Persuaratan Dan Kesenian Melayu-Polinesia antara 24 Oktober – 2 November 2002 di Kuala Lumpur.

31. Simposium Linguistik dan Sains Pertuturan-Pendengaran pada 21-22 Oktober 2002 di Corus Hotel, Kuala Lumpur.

32. Majlis Ungkapan Nurani Pengucapan Puisi Dunia Kuala Lumpur 2002 di Rumah Pena, Jalan Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur pada 4 Oktober 2002.

33. Majlis Pembentangan Penyelidikan oleh Dr. Natalia F. Alieva di Sudut Penulis Dewan Bahasa Dan Pustaka pada 9.3.2002.

34. Pementasan Teater ANUGERAH di Auditorium Besar, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada 19.7.2002.

35. Majlis Tokoh Dan Malam Kuala Sedili yang bertemakan “Kemanusiaan Sejagat Penunjang Hayat” di Dewan Persidangan IDEAL, UPM, pada 26 Julai 2002, dan Malam Kuala Sedili di Panggung Percubaan UPM pada tarikh yang sama.

36. Pementasan Drama “Gendang Kosong” Karya Usman Awang di Panggung Percubaan UPM, pada 5 Februari 2002.

37. Bengkel Penyemakan dan Perekayasaan Kurikulum pada 2-4 Mei 2003 di Hotel Regency, Port Dickson, N. Sembilan.

38. Majlis Dialog Intelek Bersama Sasterawan Negara Profesor Dr. Muhammad Haji Salleh pada 12 Mei 2003, di Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi, UPM, Serdang, Selangor.

39. Ceramah Tentang Karya Agung: Konsep dan Ciri-cirinya oleh Datuk Dr. Hassan Ahmad, Ketua Eksekutif, Yayasan Karyawan pada 28 Mei 2003 di Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi, UPM, Serdang, Selangor.

40. Majlis Sembang Sastera tentang “kegiatan sastera oleh penulis-penulis Muda Tanah air, di Rumah Gapena, Jalan Dewan Bahasa Dan Pustaka pada 5 Jun 2003.

41. Majlis Diskusi Novel “Buruk” karya Rohman Shaari di Dewan Za’ba, FBMK pada 22.2.2003.

42. Pameran Kaligrafi dan Seni Lukis Qur’ani di Majlis Program Kunjungan Muhibbah Fakultas Adab Padang, Indonesia di Foyer FBMK, UPM, Serdang pada 22.2.2003.

43. Majlis Pelancaran Buku Pakaian Melayu Sepanjang Zaman di Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur pada 28.6.2003.

44. Majlis Bicara Tiga Buku ‘Sekeping Hati Milik Azura, Dejavu Seorang Perempuan dan Bunga di Jalan (Kumpulan Puisi)’ di Bilik Seri Setia FBMK, UPM, pada 12.7.2003.

45. Hari Terbuka 2003 Institut Pertanian Semenanjung Malaysia di Institut Pertanian Serdang pada 21-24 Ogos 2003 Jam 9.00 – 5.00 petang.

46. Majlis Syarahan Raja Ali Haji 2003 oleh Y. Bhg. Profesor Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim di Balai Budaya Tun Syed Nasir, Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur, pada 24 September 2003.

47. Mengikuti Delegasi BCOMM Semester 7 Program Perundingan Siswa ke Universiti Indonesia dan Universiti Gajah Mada, Indonesia dari 27.9.2003 hingga 4.10.2003.

48. Kuliah Kesusasteraan Bandingan Mastera oleh Profesor Dr. Budi Darma di Dewan Seminar Menara DBP, Kuala Lumpur pada 6.10.2003.

49. Undangan ke Majlis Penyampaian Hadiah Novel Alaf Baru dan Peraduan Menulis Cerpen/Puisi Pelbagai Kaum di Dewan Bangkuet, Tingkat 1, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 11.10.2003.

50. Seminar Imam Al-Shafi’iy Dan Kepenyairannya oleh Adli Hj.Yaacob UIAM di Dewan Bahasa Dan Pustaka, pada 13. 12. 2003.

51. Malam Tradisi Sastera Rakyat ke 19 di Taman Budaya Negeri Sembilan, Seremban pada 10.2.2004.

52. Majlis Pelancaran Novel Athirah dll pada 13.2.2004.

53. Majlis Pelancaran Buku MERCY: Antara Peluru dengan Air Mata karya Profesor Dr. Mohamed Hatta Shaharom di Hotel Istana, Kuala Lumpur, pada 5 Februari 2004.

54. Majlis Pelancaran Buku IBN BATTUTAH oleh DYMM Sultan Selangor yang berjudul “Pengembangan Ibn Battutah, Pengembara Agung, Karya Terulung, Menyingkap Wajah Dunia” di Dewan Besar IKIM, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Kuala Lumpur, pada 19.2. 2004.

55. Majlis Diskusi Buku Anggur Kehidupan oleh Anismas AR dan Bunga Di Jalan oleh Arbak Othman, anjuran Bahagian Teori dan Kritikan, Dewan Bahasa Dan Pustaka, di Fakulti Pengajian Pendidikan, UPM, pada 14.2. 2004.

56. Bengkel Kesedaran MS ISO 9001: 200 di Dewan Za’ba, Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi, UPM, Serdang, pada 15 Mac 2004.

57. Ceramah Pengurusan Penyelidikan oleh Prof. Madya Dr. Mohd. Shahwahid Hj. Othman, Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan di Dewan Za’ba, Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi, UPM, Serdang pada 17 Mac 2004.

58. Mengambil Bahagian dalam Sayembara Puisi antara PTJ dan Persembahan Muzik 60-an di Malam Budaya Warga UPM, di Panggung Percubaan PKKSSAAS, di UPM, Serdang pada 24.4. 2004.

59. Peserta Jemputan dalam Diskusi karya Zaharah Nawawi ‘Novel Hujan Sudah Teduh’ dan ‘Kumpulan puisi Pasar Pengalaman oleh T. Alias Taib di Bilik Kuala Lumpur, Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, pada 22 Mei 2004 mulai jam 12.30 hingga 2.00 petang.

60. Seminar Pemikiran Sasterawan Negara S. Othman Kelantan di Dewan Seminar, Menara DBP, Dewan Bahasa Dan Pustaka, pada 24-26 Mei 2004.

61. Ceramah Jejak Diaspora Melayu di Bumi Makkatul-Ramah dan Madinatul-Munawarah di Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi, UPM, pada 10.6.2004.

62. Pementasan Teater Perdana “Demi Zaiton” dari jam 8.30 hingga 10.30 malam di Auditorium DBKL, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur pada 1 Ogos 2004.

63. Persidangan Antarabangsa Kesenian “Simbolisme & Kerohanian” sebagai pembentang kertas kerja yang berjudul Simbolisme Kerohanian Daripada Pengucapan Mistik Dalam Puisi Penyair Melayu Kontemporari di Malaysia bertempat di Universiti Malaya pada 27-30 Ogos 2004.

64. Syarahan Komunikasi 2004, “Hala Tuju Dasar Luar Malaysia Di Pentas Global Selepas Peristiwa 11 September” dari jam 3.00 hingga 5.00 petang, pada 17 September 2004, di Dewan Persidangan Ideal, UPM, Serdang, Selangor D.E.

65. Syarahan ISO 2003/4 oleh Profesor Dr. Raden dari Fakulti Kejuruteraan UPM, di Dewan Seri Amar, FBMK, pada 28 September, 2004.

66. Peserta Undangan Festival Kesenian Rakyat Malaysia 2004 pada 11. 12. 2004 di Menara TH Perdana (Tingkat 30), Jalan Sultan Ismail 50694 Kuala Lumpur.

67. Peserta Seminar Sastera Cetak Abad ke 19 pada 14 –15 Disember 2004 di Dewan Bahasa Dan Pustaka, 50460 Kuala Lumpur.

68. Menghadiri Syarahan Perdana “Kemantapan Puisi Melayu Moden: Satu Tinjauan” oleh Profesor Rahman Shaari pada 29. 12. 2004 di Jabatan Pengajian Media, Fakulti Sastera Dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

69. Peserta Dialog Agung Sasterawan Negara ke 2 pada 30. 12. 2004 di Dewan Seminar (Tingkjat 2) Dewan Bahasa Dan Pustaka.

70. Peserta Seminar Penyelidikan Bahasa, Sastera, Budaya Dan Komunikasi FBMK dari 17 Januari 2005-01-11 di Dewan Seri Setia dan Seri Amnar FBMK, UPM, Serdang, Selangor Darul Ehsan.

71. Peserta “Seminar Islam Hadhari: Kefahaman mengenai Keutuhan Budaya - Bahasa Kiasan, Korpus Melayu Silam” pada 18 – 19 Januari 2005 di Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Melaka.

72. Tertirah Kurikulum Bahasa Melayu pada 4-5 Februari 2005 di Dewan Seri Setia FBMK, UPM, 43400 Serdang, Selangor Darul Ehsan.

73. Menghadiri Majlis Upacara Persembahan Budaya dan Deklamasi Puisi sempena pengutipan bantuan Tragedi Tsunami pada 4 Februari 2005 (8-00 – 10-00 malam) yang dirasmikan oleh Menteri Kebudayaan, Seni Dan Warisan di Rumah Pena, Kuala Lumpur.

74. Peserta Bengkel Dokumentasi Warisan Melayu Dan Peribumi, pada 7. 2. 2005 di Bilik Al-Hadi, FBMK, UPM, 43400 Serdang, Selangor Darul Ehsan.

75. Peserta Pertemuan Dengan Penilai Luar (Prof. Dr. Hashim Haji Musa (UM) Untuk Program B.A. (Bahasa dan Linguistik Melayu) pada 16. 2. 2005 di Bilik Sarjana, FBMK, UPM, Serdang, Selangor Darul Ehsan.

76. Peserta Wacana Ilmu: “Hakikat Bahasa Dan Ilmu Daripada Perspektif Pengajian Melayu oleh Prof. Dr. Hashim Musa pada 23.2.2005 di BilikSeri Amar, FBMK, UPM, Serdang, Selangor. D.E.

77. Peserta Seminar Teori Dan Kritikan Sastera Melayu Serantau II pada 22-24 Mac 2005 bertempat di Dewan Seminar, Tingkat 2, Mena DBP, Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur.

78. Menghadiri Jemputan ke Forum Kurator Bil. 4/2005 bertajuk: Tarian Bubu: Tarian Rakyat Orang Perak pada 15 April 2005 di Auditorium, Aras 1, Jabatan Muzium dan Antikuiti, alan Damansara 50566 Kuala Lumpur.

79. Pesera Seminar Sehari Penyelidikan yang berjudul Perkembangan SMS dan Pengaruhnya Terhadap Bahasa Melayu Formal pada 19 April 2005 di Dewan Seminar, Tingkat 2, Menara Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

80. Menghadiri Forum Kurator Bil. 5/2005 bertajuk: Masyarakat Melayu Di Selatan Thailand: Perspektif dari sudut kebudayaan pada 14 Mei 2005 di Auditorium, Aras 1, Jabatan Muzium dan Antikuiti, Jalan Damansara 50566 Kuala Lumpur.

81. Peserta Seminar Linguistik Dan Bahasa Melayu Satu dengan kertas kerja berjudul Operasi Leksikal dalam Wacana di Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi di Universiti Putra Malaysia, Serdang, pada 28 Mei 2005.

82. Peserta Persidangan Antarabangsa Leksikologi dan Leksikografi Melayu dengan tema ‘Pelbagai Dimensi Perkamusan Melayu’ pada 6-7 Jun 2005 di Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur.

83. Menghadiri Forum Kurator Bil 6/2005 bertajuk Rumah Kutai, Perak oleh Johar Kadis pada 10 Jun 2005 (9 pagi) di Auditorium, Aras 1, Jabatan Muzium dan Antikuiti, Jalan Damansara 50566 Kuala Lumpur.

84. Jemputan Mendeklamasi Puisi pada jam 8.00 – 11.00 malam 17. 6. 2005 di Majlis Malam Gema Warisan di Perkarangan Kafe Muzium, Jabatan Muzium dan Antikuiti, Jalan Damansara 50566 Kuala Lumpur.

85. Peserta Seminar Dunia Arena Wati – Dunia Bugis Dan Dunia Melayu Dan Forum Kesusasteraan, pada 30 Julai 2005, di Dewan Bankuet dan Dewan Seminar, Menara DBP, Kuala Lumpur.

86. Peserta Seminar Antarabangsa Kunjungan Sumbangan Keris Mas Dalam Pembangunan Negara, pada 2 – 4 Ogos 2005 di Dewan Seminar, Menara DBP, Kuala Lumpur.

SuMbaNGaN BeLiaU

Antara sumbangan beliau selama ini ialah beliau telah menghasilkan 10 buah buku akademik dalam bidang Linguistik dan Tatabahasa. Antara tajuk buku-buku yang telah beliau hasilkan ialah seperti Pengantar Linguistik, Teori Linguistik, Fonetik & Fonologi Bahasa Melayu, Pengantar Linguistik Am (bersama Dr. Ahmad Mahmood Musanif) dan Teori Perkamusan (Leksikografi) yang ditulis untuk kegunaan pelajar-pelajar di universiti tempatan. Tatabahasa Bahasa Malaysia diterbitkan pada tahun 1981 oleh penerbit Sarjana Enterprise dan Mengajar Tatabahasa oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 1987. Selaian itu juga, termasuklah penghasilan sebuah Kamus Bahasa Melayu terbitan Fakar Bakti dan lapan buah buku lain untuk kegunaan pelajar sekolah menengah.

Kejayaan Demi Kejayaan

Arbak Othman telah meraih beberapa kejayaan dalam bidang kritikan sastera pada tahun 2001 dengan Anugerah Sastera Utusan Melayu (Kategori Utama untuk Puisi) dan Anugerah Perdana Dewan Bahasa dan Pustaka dala kategori Kritikan Sastera untuk tahun 2001/2002. Antologi Puisi beliau yang pertama dihasilakan sebelum ini berjudul Peta Cinta, manakala novel pertama diterbitkan berjudul Dari Dilema ke Destini. Bagi penyair kelahiran Kampung Sebatu, Melaka ini genre puisi merupakan wadah pernyataan hati, perasaan hasrat, idealisme perjuangan, keilmuan, maklumat dan keintelektualan yang dapat digunakan oleh manusia untuk menegur, menyanjung dan membantu pembinaan budaya, bangsa dan negara.

Karya Kreatif Dr Arbak Othman

Profr Madya Dr Arbak Othman bukan sahaja terlibat dalam bidang penulisan buku-buku ilmiah malah beliau juga turut serta dalam penghasilan karya-karya kreatif. Beliau telah menghasilkan sebuah novel. Novel tersebut berjudul Dari Dilema Ke Destini. Novel yang berjudul dari Dilema Ke Destini merupakan novel pertama yang diterbitkan oleh Peberbit Pustaka Nusa pada tahun 2002.Selain itu, beliau juga menghasilkan beberapa antologi puisi yang berjudul Peta Cinta. Antologi ini merupakan antologi pertama yang telah diterbitkan oleh Penerbit Pustaka Nusa pada tahun 2001. Penerbit yang sama juga telah menerbitkan sebuah lagi antologi puisi remaja dengan judul Bunga Di Jalan pada tahun 2003, Sinar Masa tahun 2004, Sketsa Kehidupan 2005 dan Suara Gundah Di Bumi Basah 2006 dan Luka Mimpi pada tahun 2007.

PenDidiKan BeLiau

Prof Madya Dr Arbak Othman melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya (UM) pada tahun 1970 sehingga tahun 1973. Pada tahun inilah beliau telah dianugerahi Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam bidang Linguistik Tulen. Seterusnya beliau telah meneruskan pengajian pada peringkat Sarjana Sastera dan berjaya lulus Ijazah Sarjana Sastera pada tahun 1978Prof Madya Dr Arbak Othman melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya (UM) pada tahun 1970 sehingga tahun 1973. Pada tahun inilah beliau telah dianugerahi Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam bidang Linguistik Tulen. Seterusnya beliau telah meneruskan pengajian pada peringkat Sarjana Sastera dan berjaya lulus Ijazah Sarjana Sastera pada tahun 1978

Kau Saja


PROF. MADYA DR. ARBAK BIN OTHMAN



tengah bagi penerangan tuk final exam...amek tip2 penting


gaya seorang pensyarah yang sempoi...hehehe

SiaPa DiA...

Beliau diberi Arbak bin Othman. Beliau dilahirkan pada 10 Februari 1944 di Kampung Sebatu, Melaka. Beliau merupakan anak jati Melaka. Arbak Othman bertugas sebagai seorang pensyarah dan menjawat jawatan sebagai Prof Madya Dr Arbak Othman di Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor Darul Ehsan. Hobi utama beliau ialah mendeklamasi puisi. mencipta puisi dan lirik lagu. Beliau juga genar menonton persembahan teater dan sayembara lirik lagu. Selain itu, beliau juga gemar menulis novel. Di samping itu juga, beliau menggemari untuk menungganh motorsikal berkuasa tinggi.

AkU SaYanG!!!!


karya fauziah ashaari yang aku ada...



karya aesya sofea....



antara koleksi mimie afinie....



koleksi aleya anessa....



koleksi aina emir...nie ade yg meminjam tp xreti2 nk pulangkan blik..



koleksi aku...ni baru separuh jer...hehehe

ade ag koleksi2 aku yg xmasukkan dalam nie...nie la hobi aku waktu lapang...bace novel..hehehe...walau xde duet cmne pon..aku akan tetap akan bli novel kalo terjumpa yang aku betol2 suke...hehehe..dlu mak aku mrah la..cakap membazir..skrg..die da xbsg2 ag...ka umah aku 2...dah 1 kotak novel2 aku...aku nak jadikan koleksi peribadi aku...dlu kononnya nak jadi penulis novel la..tp hangat2 taik ayam je...hehehehhe...tp aku berharap 1 day...impian aku 2 terlaksana...AMIN...